Parkbos nieuws


Winterwerken in Grand Noble

De herfst- en de winterperiode zijn ideaal om werken uit te voeren in het bos. Volgende werken worden uitgevoerd in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos in de boskern Grand Noble:

 

Vervangen van afgestorven bomen: enkele hoogstammige eiken die vorig jaar in de picknickzone aangeplant werden, overleefden het droge voorjaar niet. Sommige bomen zijn dood of uitgedroogd aan de toppen. Zij worden door de aannemer binnenkort vervangen door nieuwe exemplaren . In afwachting hiervan werden de toppen van deze bomen uitgezaagd.

 

Vervangen van afgestorven bosplantsoen: een gedeelte van het aangeplante bosplantsoen in portaal Grand Noble overleefde het droge voorjaar niet. Zij worden deze winter vervangen door nieuw bosplantsoen. De nieuwe boompjes zullen voornamelijk tussen het afgestorven plantsoen aangeplant worden.

 

Verwijderen van invasieve exoten: Amerikaanse vogelkers is een invasieve exoot die afkomstig is uit Noord-Amerika. Vroeger werd ze veelvuldig aangeplant op droge zandgronden. De soort woekert enorm, waardoor andere soorten geen ruimte meer krijgen. Zo kunnen inheemse bomen en struiken in het bos niet verjongen. De soort maakt enorm veel zaailingen, maar gedijt moeilijk onder schaduw. In de boskern Grand Noble wordt Amerikaanse Vogelkers verwijderd op 3 manieren:

1. Afzagen aan de grond en de stobbe instrijken met glyfosaat.

2. Afzagen op heuphoogte volgens de pruikenboommethode: de struiken worden op ongeveer 1 meter hoogte afgezaagd. Op de afgezaagde stukken ontstaat een kroon van bladeren (cfr pruik), die voor schaduw zorgt zodat de zaailingen niet kunnen kiemen en afsterven. Na enkele jaren worden de pruiken afgezet voordat ze opnieuw in zaad komen.

©Sus Willems

3. Hak en spuit methode: de schors van bomen wordt ingehakt en er wordt glyfosaat aangebracht. Deze bomen sterven dan af.

Door de Amerikaanse vogelkers te verwijderen, krijgen inheemse bomen en struiken meer ruimte. Ook in het private gedeelte van het bos wordt een bestrijding van Amerikaanse vogelkers uitgevoerd in het kader van het uitgebreid bosbeheerplan.

 

 

Voor meer info kan u terecht bij:

Agentschap voor Natuur en Bos – www.natuurenbos.be – boswachter Jean-Pierre Nicaise – jeanpierre.nicaise@lne.vlaanderen.beEzels krijgen meer ruimte

Een kleine begrazingszone werd reeds in 2006 ingericht tussen de Snijafdreef en Mieregoed (groen)...

Meer...

Nieuws

Eerste parkbosbrug geplaatst over E40

..

Meer...

Nieuwsbrief 10 (juni 2015)

Voorpagina-nieuwsbrief-juni-2015.jpg

Meer...